sobota, 29 marca 2014

TIRAMISU

Składniki:
6 żółtek
6 czubatych łyżek cukru pudru
500 g serka mascarpone
2-4 łyżek amaretto (wg uznania)
1 opakowanie biszkoptów "kocie języczki"
około 1,5 szklanki wystudzonej kawy rozpuszczalnej bez cukru
2 łyżki kakao

Sposób przyrządzania:
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie powoli (po łyżce) dodawać serek mascarpone i ubijać aż krem zgęstnieje. Do kawy dodać amaretto i przelać do miski. Połowę biszkoptów namoczyć w kawie (aby nasiąkły, ale się nie rozpuściły). Napączowane biszkopty ułożyć na dnie formy, posypać je lekko kakao i rozsmarować na nich połowę kremu. Następnie wyłożyć drugą warstwę napączowanych biszkoptów, posypać je kakao i rozsmarować drugą połowę kremu. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny Przed podaniem posypać kakao po wierzchu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz