Smacznie i łatwo;-)
Składniki:
margaryna (polecam Kasię),
1 szklanki cukru,
6 jaj,
1½ szklanki mąki,
2 łyżeczki
proszku do pieczenia,
2 łyżki kakao,
czubaty talerz jabłek pokrojonych w ósemki
Sposób przyrządzania:
Margarynę, cukier, żółtka ubić do biłości. Potem białka ze
szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Do wcześniej ubitej masy dodać mąkę,
proszek do pieczenia, pianę i delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na 2
części. Jedną wyłożyć na blachę, a do drugiej dodać kakao i dwie łyżki wody, po
czym wyłożyć na jasna masę. Na wierzchu ciasta wyłożyć jabłka. Piec około 45
min w temperaturze 180C .
Na ciasto można (ale nie jest to konieczne) wyłożyć krem budyniowy i ozdobić go czekoladą lub polewą czekoladową.
Składniki na krem:
1/2 litra mleka
1 budyń śmietankowy lub waniliowy (najlepiej na 3/4 litra mleka, jeśli będzie na 1/2 litra mleka proponuję dodać do budyniu łyżkę mąki ziemniaczanej)
4 łyżki cukru (jeśli budyń jest bez cukru)
1 margaryna (najlepiej Kasia)
1 kieliszek (25ml.) ajerkoniaku (nie jest konieczne, ale znacznie poprawia smak kremu)
Sposób przyrządzania kremu:
Ugotować budyń. Wystudzić. Margarynę ubić do białości i dodawać do niej po łyżce budyniu. Ubijać aż krem zrobi się "puszysty". Na koniec dodać ajerkoniak i wymieszać. Tak przygotowany krem wyłożyć na upieczone ciasto i polać polewą czekoladową wg uznania (ewentualnie można zetrzeć na tarce mleczną lub gorzką czekoladę i posypać na kremie).
Na ciasto można (ale nie jest to konieczne) wyłożyć krem budyniowy i ozdobić go czekoladą lub polewą czekoladową.
Składniki na krem:
1/2 litra mleka
1 budyń śmietankowy lub waniliowy (najlepiej na 3/4 litra mleka, jeśli będzie na 1/2 litra mleka proponuję dodać do budyniu łyżkę mąki ziemniaczanej)
4 łyżki cukru (jeśli budyń jest bez cukru)
1 margaryna (najlepiej Kasia)
1 kieliszek (25ml.) ajerkoniaku (nie jest konieczne, ale znacznie poprawia smak kremu)
Sposób przyrządzania kremu:
Ugotować budyń. Wystudzić. Margarynę ubić do białości i dodawać do niej po łyżce budyniu. Ubijać aż krem zrobi się "puszysty". Na koniec dodać ajerkoniak i wymieszać. Tak przygotowany krem wyłożyć na upieczone ciasto i polać polewą czekoladową wg uznania (ewentualnie można zetrzeć na tarce mleczną lub gorzką czekoladę i posypać na kremie).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz