piątek, 28 marca 2014

FALE DUNAJU

Smacznie i łatwo;-)

Składniki:
margaryna (polecam Kasię), 
1 szklanki cukru, 
6 jaj, 
1½ szklanki mąki, 
2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
2 łyżki kakao, 
czubaty talerz jabłek pokrojonych w ósemki

Sposób przyrządzania:
Margarynę, cukier, żółtka ubić do biłości. Potem białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Do wcześniej ubitej masy dodać mąkę, proszek do pieczenia, pianę i delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną wyłożyć na blachę, a do drugiej dodać kakao i dwie łyżki wody, po czym wyłożyć na jasna masę. Na wierzchu ciasta wyłożyć jabłka. Piec około 45 min w temperaturze 180C .


Na ciasto można (ale nie jest to konieczne) wyłożyć krem budyniowy i ozdobić go czekoladą lub polewą czekoladową.

Składniki na krem:

1/2 litra mleka
1 budyń śmietankowy lub waniliowy (najlepiej na 3/4 litra mleka, jeśli będzie na 1/2 litra mleka proponuję dodać do budyniu łyżkę mąki ziemniaczanej)
4 łyżki cukru (jeśli budyń jest bez cukru)
1 margaryna (najlepiej Kasia)
1 kieliszek (25ml.) ajerkoniaku (nie jest konieczne, ale znacznie poprawia smak kremu)

Sposób przyrządzania kremu:

Ugotować budyń. Wystudzić. Margarynę ubić do białości i dodawać do niej po łyżce budyniu. Ubijać aż krem zrobi się "puszysty". Na koniec dodać ajerkoniak i wymieszać. Tak przygotowany krem wyłożyć na upieczone ciasto i polać polewą czekoladową wg uznania (ewentualnie można zetrzeć na tarce mleczną lub gorzką czekoladę i posypać na kremie).



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz