piątek, 28 marca 2014

BABKA (przepis wymślony przez moją mamę)


Bardzo proste w przygotowaniu i smaczne ciasto. Zawsze się udaje (pod warunkiem, że nie rozbijemy piany;-)). Dodaję je jako pierwsze na moim blogu, ponieważ to na nim rozwijałam swoje umiejętności cukiernicze i w związku z tym mam do niego ogromny sentyment. Do dziś jest to moja ulubiona babka. 

 

Składniki:
margaryna (polecam Kasię),
1½ szklanki cukru,
½ szklanki wody, 
5 jaj, 
2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
2 szklanki mąki, 
2 łyżki kakao, 
cukier waniliowy.

Sposób przyrządzania:
Zagotować: margarynę, wodę, cukier waniliowy i połowę wszystkiego cukru (3/4 szklanki), następnie odstawić do ostygnięcia. Białka ubić z resztą cukru na sztywną pianę. Do zagotowanej margaryny dodać mąkę, proszek do pieczenia, żółtka, pianę i dokładnie wymieszać. Więcej niż połowę wlać na przygotowaną formę (dużą tortownicę), a do drugiej dodać kakao, wymieszać i wylać (z fantazją czyli w formie esów floresów) na jasną masę. Tak przygotowane ciasto piec w temp. 180oC.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz