Bardzo proste w przygotowaniu i smaczne ciasto. Zawsze się udaje (pod warunkiem, że nie rozbijemy piany;-)). Dodaję je jako pierwsze na moim blogu, ponieważ to na nim rozwijałam swoje umiejętności cukiernicze i w związku z tym mam do niego ogromny sentyment. Do dziś jest to moja ulubiona babka.
Składniki:
margaryna (polecam Kasię),
1½ szklanki cukru,
½ szklanki wody,
5 jaj,
2 łyżeczki
proszku do pieczenia,
2 szklanki mąki,
2 łyżki kakao,
cukier waniliowy.
Sposób przyrządzania:
Zagotować: margarynę, wodę, cukier waniliowy i połowę
wszystkiego cukru (3/4 szklanki), następnie odstawić do ostygnięcia. Białka ubić z resztą
cukru na sztywną pianę. Do zagotowanej margaryny dodać mąkę, proszek do
pieczenia, żółtka, pianę i dokładnie wymieszać. Więcej niż połowę wlać na
przygotowaną formę (dużą tortownicę), a do drugiej dodać kakao, wymieszać i wylać (z fantazją czyli w formie esów floresów) na jasną masę.
Tak przygotowane ciasto piec w temp. 180oC.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz