Smaczne i stosunkowo łatwe w przygotowaniu ciasto. Polecam serwowanie podczas różnych rodzinnych imprez - na pewno zrobi wrażenie na smakoszach słodyczy;-).
Składniki:
Ciasto:
6 jaj,
1½
szklanki cukru,
2 szklanki maki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
7 łyżek wody,
14
łyżek oleju,
kakao.
Krem:
½ litra
mleka,
budyń waniliowy (na ½ litra mleka),
4 czubate łyżki cukru,
aromat waniliowy,
margaryna (polecam Kasię).
Sposób przyrządzania:
Żółtka oddzielić od białek,. Białka ze szczypta soli ubić na
sztywno powoli dodając cukier. Do ubitej masy dodać żółtka, make wymieszaną z
proszkiem do pieczenia, oraz wodę i olej. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną
wlać do wąskiej formy, a do drugiej dodać kakao, wlać do takiej samej formy i
upiec w temperaturze 180 C.
Ugotować budyń z cukrem. Ubić margarynę powoli dodając
wystudzony budyń. Gdy krem będzie puszysty dodać aromat.
Wystudzone ciasto pokroić na paski o grubości 1cm. Przełożyć
kremem z budyniu na przemian układając białe i ciemne ciasto. Wierzch
posmarować kremem i polać czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz