piątek, 28 marca 2014

METROWIEC

Smaczne i stosunkowo łatwe w przygotowaniu ciasto. Polecam serwowanie podczas różnych rodzinnych imprez - na pewno zrobi wrażenie na smakoszach słodyczy;-).


Składniki:
Ciasto: 
6 jaj, 
1½ szklanki cukru, 
2 szklanki maki, 
2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
7 łyżek wody, 
14 łyżek oleju, 
kakao.

Krem: 
½ litra mleka, 
budyń waniliowy (na ½ litra mleka), 
4 czubate łyżki cukru, 
aromat waniliowy, 
margaryna (polecam Kasię).

Sposób przyrządzania:
Żółtka oddzielić od białek,. Białka ze szczypta soli ubić na sztywno powoli dodając cukier. Do ubitej masy dodać żółtka, make wymieszaną z proszkiem do pieczenia, oraz wodę i olej. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną wlać do wąskiej formy, a do drugiej dodać kakao, wlać do takiej samej formy i upiec w temperaturze 180 C.
Ugotować budyń z cukrem. Ubić margarynę powoli dodając wystudzony budyń. Gdy krem będzie puszysty dodać aromat.
Wystudzone ciasto pokroić na paski o grubości 1cm. Przełożyć kremem z budyniu na przemian układając białe i ciemne ciasto. Wierzch posmarować kremem i polać czekoladą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz