Nie ma tortów bez biszkoptów. Wiele ciast z kremem, to również biszkopty urozmaicone różnego rodzaju dodatkami i kremami.
Biszkopt
z 2 jaj.
- 2 jaja
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- szczypta proszku do pieczenia
- 3 jaja
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 jaj
- 5 łyżek cukru
- 5 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 6 jaj
- 6 łyżek cukru
- 6 łyżek mąki pszennej
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia.
Białka ubić z cukrem, dodać
żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Blachę o wymiarach 25x40 cm
posmarować tłuszczem i wyłożyć ciasto. Piec około 20 min. W piekarniku
nagrzanym do temperatury 180oC.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz