piątek, 28 marca 2014

BISZKOPTY

Nie ma tortów bez biszkoptów. Wiele ciast z kremem, to również biszkopty urozmaicone różnego rodzaju dodatkami i kremami. 

Biszkopt z 2 jaj.
  • 2 jaja
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • szczypta proszku do pieczenia
Biszkopt z 3 jaj.
  • 3 jaja
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Biszkopt z 5 jaj.
  • 5 jaj
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Biszkopt z 6 jaj.
  • 6 jaj
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia.

Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Blachę o wymiarach 25x40 cm posmarować tłuszczem i wyłożyć ciasto. Piec około 20 min. W piekarniku nagrzanym do temperatury 180oC.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz