Składniki:
Ciasto I:
2 szklanki mąki,
1 jajo,
½ szklanki cukru,
15 dag
margaryny,
2 łyżki miodu,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
dowolna polewa,
kokosy.
Biszkopt:
3 jaja,
¾ szklanki cukru,
1 szklanki mąki,
1
łyżeczka proszku do pieczenia,
4 łyżki wody,
7 łyżek oleju,
powidła śliwkowe
Krem:
½ l mleka,
¾ kostki margaryny,
cukier
waniliowy,
½ szklanki cukru,
budyń śmietankowy,
2 łyżki mąki pszennej.
Sposób przyrządzania:
Ciasto I: Składniki ciasta I zagnieść i podzielić na
dwie części. Każdą cienko rozwałkować i osobno upiec na złoty kolor (ok. 40 min
w piekarniku nagrzanym do temp 180oC).
Biszkopt: Żółtka oddzielić od białek. Białka z cukrem
ubić na sztywną pianę. Dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,
wodę i olej. Delikatnie wymieszać, wlać na formę i upiec. Po wystudzeniu
przekroić wzdłuż na pół.
Krem: Sypkie składniki kremu rozprowadzić połową szkl
zimnego mleka. Resztę mleka zagotować. Ugotować budyń. Jeszcze gorący połączyć
z margaryną i mieszać do czasu aż całkowicie wchłonie tłuszcz.
Na pierwszą blaszkę wylewamy połowę kremu budyniowego, na to
kładziemy biszkopt przełożony powidłami śliwkowymi. Na biszkopt wylewamy
pozostały krem i przykrywamy drugą blaszką. Wierzch ciasta polewamy polewą i
posypujemy wiórkami kokosowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz