poniedziałek, 31 marca 2014

KRÓLEWICZEK



Składniki:
Ciasto I: 
2 szklanki mąki, 
1 jajo, 
½ szklanki cukru, 
15 dag margaryny, 
2 łyżki miodu, 
1 łyżeczka sody oczyszczonej, 
dowolna polewa, 
kokosy.

Biszkopt: 
3 jaja, 
¾ szklanki cukru, 
1 szklanki mąki, 
1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
4 łyżki wody, 
7 łyżek oleju, 
powidła śliwkowe

Krem: 
½ l mleka, 
¾ kostki margaryny, 
cukier waniliowy, 
½ szklanki cukru, 
budyń śmietankowy, 
2 łyżki mąki pszennej.

Sposób przyrządzania:
Ciasto I: Składniki ciasta I zagnieść i podzielić na dwie części. Każdą cienko rozwałkować i osobno upiec na złoty kolor (ok. 40 min w piekarniku nagrzanym do temp 180oC).
Biszkopt: Żółtka oddzielić od białek. Białka z cukrem ubić na sztywną pianę. Dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wodę i olej. Delikatnie wymieszać, wlać na formę i upiec. Po wystudzeniu przekroić wzdłuż na pół.
Krem: Sypkie składniki kremu rozprowadzić połową szkl zimnego mleka. Resztę mleka zagotować. Ugotować budyń. Jeszcze gorący połączyć z margaryną i mieszać do czasu aż całkowicie wchłonie tłuszcz.
Na pierwszą blaszkę wylewamy połowę kremu budyniowego, na to kładziemy biszkopt przełożony powidłami śliwkowymi. Na biszkopt wylewamy pozostały krem i przykrywamy drugą blaszką. Wierzch ciasta polewamy polewą i posypujemy wiórkami kokosowymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz