sobota, 29 marca 2014

FAWORKI


Najlepsze faworki jakie jadłam w życiu;-). Przepis autorstwa mojej mamy;-). Należy pamiętać, że sekret pysznych, kruchych faworków tkwi w biciu ciasta wałkiem (im dłużej tym lepiej tzn. około 30-45 min.).

Składniki:
2 szklanki mąki, 
6 żółtek, 
2 jaja, 
3 łyżki śmietany, 
sól (szczypta), 
jedna czubata łyżka masła, 
½ kieliszka spirytusu, 
olej do smażenia, 
cukier puder do posypania.

Sposób przyrządzania:
Do mąki dodać masło i posiekać nożem, następnie dodać żółtka, jaja, śmietanę, sól i zagnieść ciasto, pod koniec zagniatania dodać spirytus i dalej wygniatać aż będzie gładkie i odstające od ręki. Tak przygotowane ciasto bić wałkiem, aż do powstania pęcherzyków. Ciasto podzielić na części, cienko rozwałkować i formować faworki. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Gorące posypać cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz