Najlepsze faworki jakie jadłam w życiu;-). Przepis autorstwa mojej mamy;-). Należy pamiętać, że sekret pysznych, kruchych faworków tkwi w biciu ciasta wałkiem (im dłużej tym lepiej tzn. około 30-45 min.).
Składniki:
2 szklanki mąki,
6 żółtek,
2 jaja,
3 łyżki śmietany,
sól (szczypta),
jedna czubata łyżka masła,
½ kieliszka spirytusu,
olej do smażenia,
cukier puder do posypania.
6 żółtek,
2 jaja,
3 łyżki śmietany,
sól (szczypta),
jedna czubata łyżka masła,
½ kieliszka spirytusu,
olej do smażenia,
cukier puder do posypania.
Sposób przyrządzania:
Do mąki dodać masło i posiekać nożem, następnie dodać żółtka, jaja,
śmietanę, sól i zagnieść ciasto, pod koniec zagniatania dodać spirytus i dalej
wygniatać aż będzie gładkie i odstające od ręki. Tak przygotowane ciasto bić
wałkiem, aż do powstania pęcherzyków. Ciasto podzielić na części, cienko
rozwałkować i formować faworki. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
Gorące posypać cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz