Bardzo wilgotne i smaczne ciacho;-)
Składniki:
Ser:
margaryna,
1-1½ kg białego sera,
4 średniej wielkości ziemniaki (ugotowane w mundurkach),
1 szklanki cukru,
cukier waniliowy,
8-10 jaj,
1 łyżka mąki pszennej,
1 łyżka mąki kartoflanej,
rodzynki.
margaryna,
1-1½ kg białego sera,
4 średniej wielkości ziemniaki (ugotowane w mundurkach),
1 szklanki cukru,
cukier waniliowy,
8-10 jaj,
1 łyżka mąki pszennej,
1 łyżka mąki kartoflanej,
rodzynki.
Mus:
1½ kg jabłek,
1 szkl. wody,
½ szkl. cukru,
1 galaretka (w proszku)
1½ kg jabłek,
1 szkl. wody,
½ szkl. cukru,
1 galaretka (w proszku)
Ciasto:
3 jaja
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
3 jaja
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przyrządzania:
Ser: ser i ziemniaki kręcimy w maszynce. Margarynę ucieramy z
cukrem, cukrem waniliowym, żółtkami, mąka pszenną i kartoflaną. Gdy masa jest
już gotowa dodajemy po jednej łyżce masy serowej cały czas ucierając. Na koniec
ubijamy pianę i dodajemy ją do sera delikatnie mieszając. Na koniec dodajemy
rodzynki i pieczemy około 1 ½ godz. w temp. 200oC.
Mus: wszystkie składniki musu smażymy kilkanaście minut (jabłka
utarte na tarce o dużych okach). Tak przygotowany mus nakładamy na ser.
Ciasto: białka ubić z cukrem, dodać żółtka,
mąkę, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Blachę o wymiarach 25x40 cm
posmarować tłuszczem i wyłożyć ciasto. Piec około 20 min. W piekarniku
nagrzanym do temperatury 180oC. Wystudzone ciasto wyłożyć na mus i ozdobić ewentualną polewą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz